Дешифрирано чиј бил овој древен прстен пронајден во Израел


Македонија - Малта: Ни треба победа и тоа не каква било, туку газење треба! ↓↓↓Израелските научници го дешифрираа натписот на древен прстен пронајден во шеесетите години на нивна територија, откривајќи дека на него е испишано името на римскиот префект Јудеја Понтиј Пилат, кој според Евангелието, го осудил Исус Христос на смрт.

Како што пишува Харец, натписот е прочитан дури во наше време, со примена на системот на чистење и специјална техника на фотографирање на прстенот. Како што се наведува, името Пилат во тој период било многу ретко.

„Не знам ниту еден друг Пилат од таа епоха, а прстенот укажува на тоа дека се работи за човек на висока позиција“, изјави професорот Дани Шварц.

Како што се претпоставува, прстенот можел да биде користен и како печат и му припаѓал на Пилат и службениците на неговата администрација.