Билјана Ивановска нов претседател на Антикорупциска

Билјана Ивановска ќе биде новиот претседател на Државната комисија за спречување на корупцијата. Таа без дискусија беше избрана за оваа функција од сите членови на Комисијата за избори и именувања, пренесува Нова ТВ.

За Ивановска, членовите на Комисијата за селекција на кандидатите напишале дека „врз основа на дадените одговори се оцени дека кандидатот има големо искуство во борбата против корупцијата и има јасна визија за работата на Комисијата“.

Ивановска е овластен ревизор.

Во Државниот завод за ревизија е вработена во 2000 година, а од 2013 преминува во ревизорското тело за ревизија на инструментот за претпристапна помош.

Ивановска била вработена и во Министерството за финанисии како началник на Одделението за буџетско сметководство, а работела и како стручен соработник во повеќе собраниски комисии. Ивановска има 55 години и е мајка на три деца.

Иако, Ивановска нема освоени максимални 100 поени, сепак таа на листата на селектирани кандидати е прва која аплицирала и за претседател на Комисијата. Останатите што се на ранг листата пред неа поднеле пријави само за членови на Антикорупциска.

Освен Билјана Ивановска за членови на Антикорупциска се предложени и Владимир Георгиев државен советник на секретаријатот на Антикорупциска, Софка Пејовска раководител на сектор за спречување на корупција во Антикорупциска, Катица Николовска – ревизорка, Мури Бајрами ревизор, Горан Трпеновски новинар и Салаи Шемши, вработен во општина Врапчиште.