ЗВУЧИ НЕВОЗМОЖНО, НО ЕКСПЕРТИТЕ ТВРДАТ: Науката може да го предвиди изборот на вашиот партнер!

Новата студија покажува дека науката навистина може да предвиди како ќе изгледа личноста која ќе ја одбереме за наш партнер.

По читањето на оваа статија, многумина кој би го погледнале својот партнер би сфатиле дека тоа е навистина така.

Сепак, Едиповиот комплекс постои во нашата потсвест, бидејќи ескпертите докажаа дека имаме тенденција да одбереме партнер кој изгледа слично како нашиот родител. Фројд би бил поласкан од резултатите на студиите на научниците од Универзитетот во Глазгов, кои покажаа дека хетеросексуалците и геј мажите бираат партнери со иста боја на очи како нивната мајка. Слично на тоа, хетеросексуалните и геј жените, бараат партнер со боја на ичи како нивниот татко.

Оваа студија ја потврдува теоријата позната како сексуално импринтирање, кога животните го одбираат својот пар на основ на карактеристиките кои ги имаат нивните родители.

Ова може да се препише на веќе споменатиот Едипов комплекс, за кој во 1910. година зборуваше Сигмунд Фројд. Студијата не зборува само на склоноста кон инцест, туку едноставно неосновано трагаме за потенцијален партнер кој личи на нашите родители.