Актуелно

„Зелена лупа“ поднесе кривични пријави против Јово Вангеловски и судиите од „Тврдина“

Здружението „Зелена лупа“ поднесе кривични пријави до Јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, и иницијативите за покренување на одговорност на судии поднесени до Советот за утврдување на факти и одговорност на судии.

Од „Зелена лупа“ бараат одговорност на судиите, за кои како што велат, дозволија бегство на обвинетите Горан Грујовски и Никола Бошковски.

Кривичните пријави, и иницијативите за покренување на одговорност ќе се поднесат за судиите кои што се одговорни за бегството на обвинетите и за кои постојат основани сомненија за одговорност во врска со бегството на Горан
Грујовски и Никола Бошковски“, велат од „Зелена лупа“.

Покрај пријавите за судиите кои беа задолжени да го водат случајот „Тврдина“ кривични пријави се поднесени и против судиите Ленка Давитковска, Татјана Михајлова и Дијана Груевска од Основниот суд Скопје 1, Лилјана Шопова, Сафет Кадриу и Цветанка Периќ од Апелацискиот суд Скопје, како и против судиите Јово Вангеловски, Фаик Арслани, Ристо Катавеноски и Џемаил Саити од Врховниот суд. Сите пријави се за злоупотреба на службената положба, со намера други да прибават корист.

Покрај судиите кои беа задолжени да го водат случајот „Тврдина“ се најдоа уште

Од здружението велат велат дека со вакви иницијативи очекуваат резултати.

To Top