Законот за прогласување на недела како неработен ден денес во македонското Собрание


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Собранието на Македонија денеска треба да ја одржи 57. редовна седница на која меѓу точките на дневен ред се и измените на Законот за работни односи во второ читање со кои се предвидува недела да биде прогласена за неработен ден.

Предложеното законско решение е ставено како втора точка, а според образложението, одредбите од законот треба да почнат да важат од 1 јануари.

Пратениците ќе расправаат и за други законски решенија меѓу кои и за измените на Законот за основно образование, за законите за финансиска поддршка за намалување на на последиците предизвикани од пандемијата врз производството и откупот на земјоделските производи и врз производството и откупот на грозјето. Собранието треба да се изјасни и за Предлог-одлуката за испраќање на припадници на Армијата во меѓународната операција „Алтеа” во Босна и Херцеговина.

Како последна точка на денешната седница е ставен Извештајот на Европската унија за напредокот за земјата за 2021 година.