Задоцнетата пошта во последен момент донела уште една кандидатура – Академијата за судии и јавни обвинители не избра нов директор


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Поштата не стигнала на време е причината поради која Управниот одбор на Академијата за судии и јавни обвинители не избра нов директор бидејќи во последен момент дозна дека има и четврти кандидат за директорската позиција.

Станува збор за Андреј Димовски, судија од граѓански суд и единствен национален судија со меѓународно искуство влегува во трката за раководење со оваа значајна институција од која излегуваат идните обвинители и судии. Негови конкуренти остануваат Наташа Габер Дамјановска, која досега ја водеше Академијата, Емилија Шопар Јованова од скопскиот Граѓански суд и Ненад Савевски од Кривичниот суд во Скопје. Кој од нив ќе биде нов прв човек на Академијата, ќе треба да се знае во петок, за кога е закажана новата седница.

Димовски, меѓу другото, го водеше предметот каде бизнисменот Орце Камчев бараше Катица Јанева, Боки 13 и државата да му го вратат милионот од „Рекет“, па го одби барањето со образложение: „Странката која дејствувала несовесно (Камчев), не може да го бара назад она што го дала на странката (Бојан Јовановски, Катица Јанева) која дејствувала исто така несовесно“. Димовски веќе има искуство со Академијата, тој претходно бил и ментор на слушатели на почетна обука, пренесува А1Он.

В.д. директорот Бесир Алиу, кој е и член на Управниот одбор на Академијата и јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Тетово, кажа дека кандидатурата на Димовски е испратена по пошта во рамки на временскиот рок. Посочи дека поштарот ја згрешил адресата, па документите стигнале денеска и истите мора да се разгледаат.

Во салата беа присутни скоро сите членови на Управниот одбор, освен, Беса Адеми, претседателка на Врховниот суд чија снаа е слушател на Акамемијата.