За „Форд“ нема криза – си гази со профитот


Финале Лига на шампиони: Манчестер Сити го „брка“ Пандев, Интер нема да се предаде!


Гигантот на американската автомобилска индустрија „Форд“ објави силен пораст на добивката во вториот квартал од 19 отсто во споредба со истиот период минатата година.

Приходите скокнале за 50 отсто на годишно ниво на 40,2 милијарди долари, објави компанијата вчера по затворањето на американската берза. Производителот на автомобили објави нето добивка од 667 милиони долари, околу 19 отсто повеќе отколку во истиот период минатата година.

Аналитичарите очекувале многу послаби бројки. Акциите скокнале за повеќе од 5 отсто во тргувањето по работното време.

И покрај проблемите со глобалниот синџир на снабдување, зголемените цени на материјалите и тековниот недостиг на клучни компоненти како што се компјутерските чипови, компанијата ги потврди своите насоки за цела 2022 година.

Од „Форд“ велат дека „активно бараат можности“ за неутрализирање на инфлаторните притисоци за кои предвидуваат дека ќе доведат до широк опсег на трошоци од околу 1 милијарда долари, што ги прогнозирале, до 3 милијарди долари за годината.

„Форд“ повторно заработката ја направи речиси исклучиво на својот домашен пазар во Северна Америка, каде побарувачката за теренци и пикап камиони со профитабилни профитни маржи е висока.

Добивката во Европа изнесува скромни 10 милиони долари, додека загубата е забележана во Кина, каде долгорочниот карантин поради Ковид-19 го отежна бизнисот.