Wall пилатес: невреме ја зафати мрежата, но – дали е воопшто ефикасен?

Wall пилатес невреме ја зафати мрежата, но - дали е воопшто ефикасен?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Гледаме пилатес на ѕид на сите мрежи, а вежбите изгледаат супер едноставни. Но, дали ѕидниот пилатес е ефикасен?

Ако сте биле на некоја социјална мрежа во последните месеци, сигурно сте виделе видео со едноставни вежби кои се изведуваат лежејќи или до ѕид, а ветуваат исклучителни резултати. Тоа е нов тренд на вежбање – пилатес на ѕид. Едноставен е, погоден за сите возрасти, прашање е само неговата ефикасност. Затоа денес проверуваме – дали ѕидниот пилатес е навистина ефикасен?

Што е ѕиден пилатес?

Пилатесот е форма на вежбање што помага и за физичка и за ментална благосостојба. Може да помогне во флексибилноста, држењето на телото, рамнотежата, силата и координацијата, како и да обезбеди одлично чувство на релаксација и смиреност. Обично се изведува на специјално дизајнирана опрема или, во поблага варијанта, само на подлога, како јога.

Меѓутоа, ако сте нови во светот на пилатес, немате пристап до опрема, сте постари, имате ограничена подвижност или едноставно не сте во форма, овие вежби може да ви бидат доста тешки. Затоа ѕидните пилатес се појавија како чудо решение. Тоа е модифицирана форма на пилатес во која вежбите се изведуваат спроти ѕидот, често во лежечка положба. Движењата се исклучително едноставни и изгледаат прилично лесни. Оттука и правото на сомневање: дали таквите лесни вежби можат да бидат ефективни?

Експертите велат дека можат. Се покажа дека оваа техника ја подобрува силата, рамнотежата, флексибилноста и држењето на телото. Со користење на ѕид како поддршка, ѕидниот пилатес го подобрува регрутирањето и активирањето на мускулите, што резултира со постабилен и поинтензивен тренинг.

Предности на ѕидниот пилатес

Ѕидот му дава поддршка на вежбачот. Ѕидот обезбедува стабилност, рамнотежа и контрола при движење. Со користење на потпорен ѕид, можете да изведувате движења со поголема прецизност и да избегнете повреда. Ѕидот исто така ви овозможува да изведувате понапредни движења без страв дека ќе паднете или ќе изгубите рамнотежа. Тоа што ѕидот се користи како потпора не значи дека ја намалува ефикасноста на вежбата. Всушност, ѕидниот пилатес може да обезбеди слични придобивки како традиционалниот пилатес во однос на подобрување на силата, флексибилноста и држењето на телото.

Ѕидниот пилатес е достапен за секого

Една од главните предности на ѕидниот пилатес е неговата достапност. За разлика од традиционалниот пилатес, кој често бара опрема или посебен студиски простор, ѕидниот пилатес може да се изведува секаде каде што има цврст ѕид. Ова го прави одлична опција за оние кои патуваат, имаат ограничен простор или немаат пристап до специјализирана опрема.

Погоден е за постари лица

Пилатесот е исто така одлична опција за оние со ограничена подвижност и постарите лица бидејќи им овозможува безбедно да изведуваат вежби кои инаку би можеле да бидат предизвик на душек или реформатор.

Дали ѕидниот пилатес е ефикасен за губење на тежината?

Ѕид пилатес не е најефективниот облик на вежбање за губење на тежината, бидејќи првенствено се фокусира на силата, рамнотежата и флексибилноста. Не е доволно интензивно за да обезбеди значително согорување на калории, а конзистентна кардиоваскуларна рутина за вежбање би била поефикасна за целите за слабеење.

Дали ѕидниот пилатес е ефикасен за тонирање на телото?

Затегнувањето на телото вклучува согорување на маснотии и градење мускули за да се создаде слаб и дефиниран изглед. Ѕидниот пилатес можеби нема да доведе до значително губење на тежината, но дефинитивно може да помогне во одржувањето на постоечките мускули, па дури и во изградбата на нови мускули. Со таргетирање на специфични мускули и зголемување на отпорот преку употреба на ѕид, ѕидниот пилатес може да помогне да се создаде затегнат и извајан изглед.

Меѓутоа, ако имате висок процент на телесни масти, нема веднаш да ги видите резултатите од ѕидниот пилатес. Исто така, треба да изгубите малку тежина. Комбинацијата од редовни пилатес на ѕид и кардиоваскуларни вежби, заедно со здравата исхрана, е клучот за постигнување затегнато тело.

Колку пати неделно треба да правам пилатес на ѕид за првите резултати?

За да ги видите резултатите од ѕидниот пилатес, треба да вежбате најмалку два до три пати неделно. Оваа фреквенција е доволна за да се развие сила и флексибилност, но индивидуалните потреби може да варираат во зависност од нивото на кондиција, целите и достапноста.

Ѕид пилатес: Совети за вежбање

  • Запомнете да го вклучите вашето јадро: ѕидот може да обезбеди поддршка, но не заборавајте да ги вклучите вашите основни мускули во текот на движењето.
  • Правилно држење на телото: Како и кај традиционалниот пилатес, правилното држење на телото е од суштинско значење за безбедноста и ефикасноста. Осигурајте се дека одржувате неутрална положба на ‘рбетот и избегнувајте напрегање или претерано истегнување на зглобовите.
  • Бидете свесни за вашите граници: како и со секоја форма на вежбање, од суштинско значење е да го слушате вашето тело и да ги почитувате неговите граници. Ако нешто е непријатно или болно, сменете го движењето или направете пауза.
  • Не заборавајте да дишете: Дишењето е суштински аспект на пилатес и важно е да се одржува бавно и контролирано дишење додека правите пилатес на ѕид.
  • Размислете да работите со професионалец: ако сте нов во пилатес или имате какви било повреди, работата со овластен инструктор може да