Врска по врската, зошто ваквиот однос меѓу партнерите е неизвесен?!

Во многу филмови и серии, се прикажуваат парови кои се разделуваат, а потоа ги продолжуваат своите односи.

На пример, Рос и Рејчел во „Пријатели“, Кери и Зверк во „Сексот и градот“. Но, во реалниот живот, таквите односи можат да влијаат на психата.

Неодамнешната студија на Универзитеотот во Мисури беше посветена на негативното влијание на односот „напрец и назад“. Шефот на студијата направи двосмислен заклучок дека таквите односи треба да се сопрат во целина ако се не оди на добро. Значи таквите односи никому не му се од корист: ризикот се зголемува, комуникацијата станува полошо, особено ако комуникацијата помеѓу партнерите е прекината. Сето ова значително може да влијае на менталното здравје.

Според научниците за „некои парови“, таквите односи се дури добри, бидејќи разделбата им помага да ја сфатат вредноста на нивната интеракција и да ја направат врската потрајна. Од друга страна, кај некои парови обновата на врската негативно влијае на начинот на живот.

Студијата вклучи 500 парови. Некои парови покажаа изразити симптоми на стрес, депресија и пореметување на анксиозност. Експертите им препорачуваат на таквите парови искрено да зборуваат за тоа што се случува. Ако двајцата се искрени, можат да преземат чекори за засилување на односот или да го прекинат односот за нивно добро.

Кој е главниот проблем на таквите врски? Психолозите веруваат дека разделбата за повеќето луѓе е болна, и ако постојано минувате низ оваа фаза, менталното здравје може да ви биде нарушено.

Препорачливо е да го поставите прашањето зошто тоа е неопходно. Се разделувате бидејќи не верувате еден на друг? Дали мислите дека е полесно да го напуштите партнерот на некое време отколку да го решите проблемот. Дали двајцата сакате да драматизирате? Во секој случај, ако не можете да ја промените ситуацијата подобро е да одите кај специјалист и да не продолжувате да се исцрпувате со разделби и болни ситуации за повторно да се состанете за една недела или еден месец.