Средба на Никола Димитров и Вес Мичел: Американецот очекува позитивен исхиод на референдумот


Германија пред елиминација!? - 8 ден ↓↓↓Денес, во Скопје, средба со помошник државниот секретар на САД за европски и евроазсиски прашања, Вес Мичел, оствари министерот за надворешни работи Никола Димитров,

На средбата беше разговарано за Евро-атлантските перспективи на Република Македонија, како и за актуелните политички состојби во земјата и во регионот.

Министерот Димитров ја потенцираше важноста од натамошна поддршка на САД во евро-атлантските интеграции на Република Македонија и соработката заснована на стратешкото партнерство: „Нашето заслужено членство во Алијансата, значително ќе придонесе кон градење на просперитетна и побезбедна Република Македонија, што ќе биде од значење и за целиот регион“.

Помошник државниот секретар Вес Мичел, повторно ја реафирмираше силната поддршка на САД за полноправно членство на Република Македонија во НАТО и ЕУ. Тој ги поздрави напорите на Република Македонија на тој пат, особено со конструктивната политика со соседите, како и постигнувањето на решение за спорот околу името со Грција. Во тој контекст, тој ги повтори очекувањата за успешен референдум и имплементација на Договорот со Грција, со цел заокружување на процесот на зачленување во НАТО и Европската унија.