СПОДЕЛИ ПОЕЗИЈА: Војната ќе заврши – Махмуд Дарвиш


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Војната ќе заврши,
а лидерите ќе се ракуваат.

Но, ќе остане една исцрпена мајка
која копнее по својот син.

И онаа жена,
која го чека својот сакан сопруг.

И оние деца
кои го бараат својот татко – херој.

Не знам кој ја продаде татковината,
Но, видов кој ја плати цената.

Махмуд Дервиш,
палестински национален поет
(1941 – 2008)