Влијанието на физичките активности врз машкото здравје


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Тренирањето и физичките активност се препорачливи за сите луѓе кои сакаат да имаат подобро здравје и подобро развиено тело. Но, кога станува збор за влијанието на физичките активности кај мажите, има уште една важна придобивка- особено е добар за сперматозоидите.

Новото истражување покажува дека мажите коишто редовно вежбаат имаат подобро ниво на сперматозоиди од оние коишто не вежбаат.

За потребата на ова истражување научниците зедоа примероци од стотина мажи кои се донатори на сперма.

Се испостави дека оние коишто имаат одлично ниво на концентрација на сперматозоиди тренираат редовно и немаат проблеми со машкото здравје.

„Редовниот тренинг ги подобрува параметрите на квалитетот на спермата кај здравите мажи коишто немаат проблеми со плодноста“, вели коавторот на студијата д-р. Џи Шин Ванг од Медицинскиот колеџ на Универзитетот во Вухан.

Иако е јасно дека вежбањето има добро влијание на сперматозоидите, научниците сè уште не можат да кажат колку на мажите им е потребно да вежбаат, ниту кој вид на тренинг е најдобар за оптималното здравје на сперматозоидите.

„Физичката активност помага и во одржување на здрава телесна тежина, што е важно за здравјето на сперматозоидите“, истакнува урологот д-р. Али Дабаџа.

Доколку имате многу телесни маснотии, ќе имате и многу оксидативен стрес во телото, рече урологот.

Вежбањето не е лек за неплодност, но доколку се обидувате да имате бебе, а немате здравствени проблеми со плодност, со редовната физичка активност може да ги зголемите шансите.