Владата предводедна од премиерот Заев ја доби довербата од пратениците

Кабинетот на Зоран Заев беше поддржан од 62 пратеници и никој од присутните не се спротивстави, со што беше изгласана доверба на Владата во македонското Собрание.

За време на гласањето, опозицијата не беше присутна во салата. Пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски, претходно го обвини парламентарното мнозинство дека нема храброст да дозволи тридневна дебата да ги посочи „сите аномалии“ во владата.

Претходно премиерот повика на гласање на доверба на парламентот како одговор на нападите од опозицијата.

„Време е да се соочиме едни со други и во пракса да го видиме мнозинството за кое опозицијата тврди толку многу што ќе ја собори оваа влада. Прашање на стабилна влада со стабилно мнозинство или на разнишана опозиција. Мора да биде едно од двете , ако не и двете заедно “. – рече Заев во говорот пред пратениците.

Според собраниските правила, доколку премиерот усно побара од пратениците да гласаат за доверба, гласањето се одржува без претходна расправа.

Според уставот на Македонија, ако парламентот изгласа недоверба, од премиерот се бара оставка.

Доколку кабинетот добие поддршка од парламентот, следното барање за гласање на доверба може да се поднесе не подоцна од 90 дена, освен ако прашањето за гласање на доверба не го постават повеќе од 50% од пратениците.

Ова е прво гласање за доверба на вториот кабинет на Заев, кој беше составен на 31 август минатата година, по предвремените парламентарни избори.

Заев за првпат застана на чело на македонската влада на 31 мај 2017 година и остана на власт до 3 јануари 2020 година.