Живот

Уште малку факти за феноменот наречен оргазам

оргазам

Кога се работи за оргазмот, сите го доживуваат на поинаков начин, но целта е иста Прави да се чувствуваме одлично и го претставува најчудното чувство во светот.

оргазам

1. Оргазам против главоболка

Доколку имате главоболка најдобриот начин да ја прекинете е да имате оргазам. Истиот има моќ да ја прекине болката по 10 минути откако ќе се доживее. Сето ова е поради лачење на хормонот окситоцин, за време на доживување на задоволството.

2. Превенција од канцер

Студиите покажуваат дека доколку маж има просечно 21 оргазам во текот на месецот, не треба воопшто да се грижи за заболување од канцер на простата. Експеримент направен врз 32.000 мажи покажува дека оние кои имале редовна ејкулација биле многу поотпорни на канцер за разлика од оние кои го правеле спротивното.

оргазам

3. Болка или задоволство

Дали сте забележале дека луѓето кои имаат болка и доживуваат оргазам ја имаат истата експресија на лицето? Тоа е поради фактот што се активираат истите ќелии во мозокот и при доживување врвното сексуално задоволство и при чувствување на болка.

4. Не се потребни гениталиите

За да се доживее оргазам не секогаш се потребни само гениталиите. Многу студии докажале дека може да се доживее оргазам и со допири по другите делови од телото. Имало примери кога жените доживувале оргазам за време на сесиите по јога, додека медитираат како и мажите кога биле стимулирани преку допири по брадавиците.

Advertisements
To Top