Украле гондола во Венеција и се развозувале по каналот Гранде, па ги уапсиле – им висат кривична и граѓанска тужба


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Двајца француски туристи се обвинети дека во четврток околу 01:30 часот украле гондола од станицата Академија, покрај познатиот мост со истото име, за да се провозат по Каналот Гранде.

Сопственикот на гондолата Џорџо Богноло рече дека работите на гондолата – ќебиња, перници, украси и други предмети во вредност од неколку стотици евра – биле фрлени во каналот пред да биде одвезена гондолата како кану.

Тој рече дека веслачите биле уапсени кога тројца локални жители во брод што минувал ја забележале гондолата како се движи цик-цак напред-назад преку каналот и сфатиле дека нешто не е во ред.

Заедно со потенцијално соочување со кривична пријава за тешка кражба, шегобијците се соочуваат и со граѓанска тужба за отштета од сопственикот на гондолата.

Гондолиерот за Си-Ен-Ен изјавил дека добил повик во 3:10 часот од полицијата, која го идентификувала чамецот како неговиот.

„Го користеа како кану, но гондолата не е кану – не оди право напред“, објаснил тој. „Гондолата не е лесна за управување, таа се движи ваму-таму и застанува. Веслате стоејќи, со форкола“, рече тој, мислејќи на закривеното парче дрво кое одговара на едно весло.

„Тројца момци веднаш видоа дека е украдена, ги запреа и повикаа полиција, ми ја спасија гондолата, инаку којзнае каде ќе завршеше до утрото.

Богноло рече дека двајцата туристи, на возраст од 30 години, се смееле додека тој одел да ја идентификува својата гондола, која завршила во близина на музејот Гугенхајм, на неколку стотини метри од местото каде што била украдена.

Гондолите не се евтини чамци за масовно производство.

Богноло вели дека неговата рачно изрезбана гондола чинела 60.000 евра, а троши 3.000 евра секоја година за повторно бојадисување.