Турете гориво на време: Од вечер нови цени на бензиските низ Македонија

Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука од полноќ малопродажните цени на нафтените деривати во просек да бидат зголемени за 4,58 насто. Безоловните бензини Еуросупер БС 95 и БС 98 поскапуваат за 2,5 денари и литар ќе се продава за 67,50 односно 69,50 денари.

Малопродажните цени на Еуродизелот ДЕ 5 и на екстралесното масло за домаќинство се зголемуваат за 2 денара и литар од овие деривати ќе се продава за 52,50 односно 41 денар. Мазутот М1 НС поскапува за 1,766 денари за килограм.

Причина за корекцијата на цените на нафтените деривати е скокот на берзанската цена на суровата нафта за 6,71 насто во последните 14 дена, како и повисоката вредност на американскиот долар во однос на денарот, соопшто Регулаторната комисија за енергетика.