Црни статистички прогнози за Македонија поврзани со КОВИД-19 – се предвидуваат и над 80 починати на ден

Базирана на бројот на заразени и починати лица од ковид-19 во нашата држава, Институтот за здравствени проценки во Вашингтон изработи табели за можни сценарија во наредните месеци.

Она што се предвидува е дека бројот на починати од ковид-19 кај нас до јули би можел да се искачи на 5.742 лица. Застрашувачки се предвидувањата и дека бројот на починати во текот на април ќе се приближуваат до 50. Според проценките, состојбата би се подобрила на крајот на следниот месец.

За 18 април се предвидуваат дури и до 82 починати лица на ден. По ова, предидувањето е дека состојбата ќе се стабилизира.

Вчера во државава имаше дури 41 починат од ковид-19, а во последните 5 дена региститани беа 147 починати лица.