„Тенисерката“ е најпознатата разголена фотка во историјата на тенисот, а девојката на сликата не заработила ни скршена пара од истата


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


„Тенисерката“ (Tennis Girl) е фотографија која во септември, 1976 година, ја направи тогаш амбициозниот млад фотограф Мартин Елиот, а на кој му позира неговата тогашна девојка Фиона Батлер (денеска Вокер).

Фиона тогаш имала 18 години и позираше на идеја од нејзиното момче, Мартин, а ниту тој ниту таа не ни помислуваа дека оваа фотографија ќе стекне култен статус. Нејзиното фустанче кое го носи на фотката денес се наоѓа во музејот на Вимблдон.

Интересно е што Мартин од фотката заработил 250.000 фунти, но авторските права ги задржал само за себе, па кога истата станала мега-популарна и била печатена на голем број постери и календари и користена во други маркетиншки цели, убавицата од сликата, Фиона, не заработила ниту фунта од тоа.