Тајната што ќе го направи вашиот тренинг поефективен

Тајната што ќе го направи вашиот тренинг поефективен

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Дури и без особено напорен тренинг, вежбањето може да стане многу исцрпувачко и досадно.

Може да ги слушнете вашите стапала како удираат на земја, дишењето станува напорно, поради што пуштаат музика во теретаните. Музиката го прави времето за тренирање попријатно и дава дополнителен поттик на нашите напори. И во случај да се сомневате во способноста на музиката да го направи вашиот тренинг поефективен, науката има доказ.

Во поврзаната студија презентирана на 67-та годишна научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија, истражувачите открија дека тркачите кои слушаат музика за време на тестот за издржливост може да трчаат во просек 50,6 секунди подолго од другите кои го правеле истиот тренинг без музика. Иако можеби не изгледа како многу време, речиси 1 минута е всушност огромна разлика, поради исцрпувачката природа на тестот за издржливост, кој ги мери отчукувањата на срцето и крвниот притисок за време на вежбањето, а исто така ги проценува симптомите на болка во градите или промените во срцето.
За оваа студија, сите 127 учесници трчаа на лента за трчање и на секои 3 минути брзината и наклонот се зголемуваа. Луѓето кои слушале музика не само што трчале подолго, туку имале и повисок метаболички еквивалент (МЕТ) – единица која се користи за мерење на метаболичката физичка активност. (Еден МЕТ е еквивалентен на внес од 3,5 ml кислород на кг телесна тежина во минута). Резултат: Оние кои слушале музика додека вежбале согорувале повеќе калории и имале повеќе енергија од учесниците кои не слушале музика.

Постои разлика помеѓу слушање музика и слушање подкаст. Друга студија од Универзитетот Брунел покажа дека музиката, за разлика од подкастите, резултира со попријатно вежбање. По следењето на мозочните бранови на 24 тркачи, истражувачите открија дека оние кои слушаат музика уживаат во вежбањето 13% повеќе од луѓето кои слушаат подкаст и 28% повеќе од луѓето кои не слушаат ништо.

Студија од 2019 година на Универзитетот во Британска Колумбија заклучи дека оптимистичката музика може да го направи најтешкиот тренинг поподнослив, дури и за луѓето кои не се особено активни. Музиката за време на вежбањето може да дејствува како стратегија за одвраќање, т.е. да го одвлече вниманието на човекот од нормалните телесни реакции како што се зголемен пулс или замор и на тој начин обезбедува подобри перформанси.