Стравот од рано станување е всушност БОЛЕСТ: Не е шега експертите го имаат и името на ова заболување…?!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Спиењето игра важна улога во нашето ментално здравје и лошото спиење може да доведе до низа проблеми, а неодамна експертите дојдоа до заклучок дека хорничниот страв од рано станување се нарекува дијанија, пишува Евока.

Додека зимата полека ни доаѓа, се повеќе луѓе ќе маневрираат кога станува збор за излегувањето од кревет наутро.

Сосема е природно дас сакате да отспиете дополнителни половина час, но нашата потешкотија наутро да се мотивираме за да станеме на звукот од алармот може да биде производ на вистинско пореметрување наречено дисанија.

Она што брзо би можело да се означи како мрзеливост во својата суштина е заболување кое катактеризира проблеми при раното станување наутро.

Иако сите сакаме да го продолжиме својот сон за неколку минути, пациентите кои страдаат од дисанија можат да останат в кревет цел ден со присутна доза на анскиозност при помислата на станување.

Поврзани со депресијата, синдромот на хроничен замор и фибромијалгија, пациентите во дисанија поттикнуваат да бидат посетени од својот семеен лекар што побрзо.

Важно е да се нагласи дека никому не му е пријатно рано да се разбуди и да замине на работа, но за пациентите со дисанија и самата помисла на рано станување предизвикува неверојатна паника.

За да го подобрите квалитетот на сонот секоја ноќ настојувајте во исто време да одите во кревет, својата спална соба изолирајте ја од светлост и бука, инвестирајте во добар душек, намалете ги кофеинските и алкохолни пијалоци, пред заминувањето во кревет и во текот на денот што повеќе движете се.