Столтенберг очекува Македонија да добие покана за НАТО на самитот во јули

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, изјави дека очекува Македонија да добие покана за членство во НАТО на претстојниот самит на Алијансата.

„Она што може да се очекува е дека на Самитот НАТО ќе ја покани поранешната југословенска Република Македонија да ги започне пристапните преговори за членство во Алијансата, а потоа, кога договорот меѓу Скопје и Атина ќе биде финализиран со референдум, ќе може да ја покани земјата да биде и целосна членка на НАТО“, изјави Столтенберг за Слободна Европа.

Првиот човек на Алијансата вели дека во случајот на Македонија е оптимист и дека се надева и очекува на Самитот да биде донесена таква одлука.

„Се разбира, се надевам дека на референдумот мнозинството ќе се изјасни за поддршка на договорот, бидејќи тоа е историска шанса за влез во НАТО и граѓаните на ПЈРМ треба да ја искористат, да кажат да и земјата да се зачлени во НАТО“, рече Столтенберг.

Самитот на НАТО е закажан за 11 и 12 јули годинава.