Соларна електрана од 100 MW ќе се гради во Осломеј


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Според повикот кој е важечки до 8 мај, инвеститорот ќе ги издвои сите 80 милиони евра потребни за реализација на овој проект. Македонски Електрани се назначени како јавен партнер на Осломеј, каде што треба да се изгради соларна централа во две единици.

Премиерот Оливер Спасовски рече дека фотоволтаичката фабрика во поранешниот рудник Кичево ќе ги покрие потребите на 20.000 домаќинства. Македонија бара партнер за рударството и енергетскиот сектор – РЕК Осломеј, каде планира да пумпа соларна енергија во две еднакви единици од вкупно 100 мегавати.

Во втората половина од годината, една десетина од вкупната планирана моќност ќе биде поврзана на мрежата, според Спасовски. Македонија потпиша договор со турската компанија Џиришим Електрик Аш во ноември да инсталира 10 мегавати на истото место и му соопшти на Осломеј дека ќе има толку многу соларни постројки што самостојно ќе ги гради ЕСМ, пишуваат медиумите од регионот.