Живот

Со физички активности против несоница – еве како

Резултатите од едно неодамнешно истражување покажаа дека вежбањето може значително да помогне за спречување на несоницата.

Единаесет доброволци на возраст од 57 до 70 години, кои страдале од несоница, добиле задача да вежбаат три пати неделно по 30 минути.

По 16 недели редовно вежбање, квалитетот на сонот на доброволците значително се подобрил.

Научните напоменуваат дека веднаш не се покажуваат резултати, па поради тоа треба истрајност и упорност.

Доколку посветите малку повеќе време со прогресивно зачестување на неделните вежби од половина час од три на четири или пет пати, нормално, после извесен период на адаптација и навикнување на телото на таков режим и физички третман, резултатите ќе бидат не само неизбежни, туку и телесно видливи.

To Top