Скоро четвртина од населението во Германија е со мигрантско потекло


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Речиси една четвртина од населението на Германија има се мигранти или потомци на мигранти, објави во четвртокот заводот за статистика. „19 милиони или 23 отсто од германското население се или доселеници или двајцата родители им се доселиле во Германија“, наведува заводот.

Од нив, 14,2 милиони или 17,3 отсто се луѓе кои се доселиле во Германија од друга земја по 1950 година. Од нив, 4,7 милиони или 5,7 отсто се потомци на директни доселеници. Дополнителни 3,7 милиони жители имаат еден од родителите кој е доселеник, но според последните критериуми овие лица повеќе не се бројат како лица со мигрантско потекло.

Според податоците на Евростат, Германија е меѓу земјите на Европската унија со најголем процент на имигранти меѓу жителите. Рекордери се Малта (22,3 отсто) и Шведска (21,9 отсто), додека Бугарија, Романија и Полска имаат најмал удел на имигранти во вкупното население (под еден отсто).

Со оглед на тоа што објавените бројки се однесуваат на 2021 година, статистиката не ги вклучува бегалците од Украина, од кои само во Германија побегнале повеќе од милион.