Сите нови автомобили во ЕУ од следната година ќе мора да имаат вградена црна кутија

Со најновата регулативна одредба, од следната година во сите нови автомобили во ЕУ ќе мора да има вградено црна кутија, нешто слично како кај авионите.

Црна кутија е уред што треба да ги открие најмалите детали за сè што случило во секундите пред сообраќајна несреќа. Овие апарати бележат и има дури 41 податок што помага при експертиза во вештачењето на сообраќајната несреќа.

Црната кутија ќе се наоѓа помеѓу возачкото и совозачкото седиште во модулот за воздушни перничиња.