Швајцарската „Кредит Свис“ ќе позајми 50 милијарди швајцарски франци за да остане ликвидна и да се спаси од колапс


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Швајцарската банка Кредит Свис најави дека ќе позајми до 50 милијарди швајцарски франци (53,68 милијарди долари) од Швајцарската народна банка во вид на покриен заем и краткорочна ликвидност.

Одлуката доаѓа веднаш откако акциите на банката остро паднаа во средата, достигнувајќи го најниското ниво на историјата втор ден по ред, откако нејзиниот главен инвеститор Саудиска национална банка беше цитирана дека нема да може да обезбеди дополнителна помош.

Најновите чекори „ќе ги поддржат основните бизниси и клиенти на Кредит Свис бидејќи Кредит Свис ги презема неопходните чекори за да создаде поедноставна и пофокусирана банка изградена околу потребите на клиентите“, се вели во соопштението.

Покрај тоа, банката нуди готовинска понуда во однос на десет високи надредени хартии од вредност деноминирани во американски долари за вкупен износ до 2,5 милијарди долари – како и посебна понуда за четири должнички хартии од вредност деноминирани во евра до вкупен износ од 500 милиони евра, соопшти компанијата.

„Овие мерки покажуваат решителна акција за зајакнување на Кредит Свис додека ја продолжуваме нашата стратешка трансформација за да испорачаме вредност на нашите клиенти и другите засегнати страни“, рече главниот извршен директор на Кредит Свис , Улрих Кернер.

„Им благодариме на СНБ и ФИНМА додека ја спроведуваме нашата стратешка трансформација“, рече тој, мислејќи на швајцарското тело за надзор на финансискиот пазар.

„Мојот тим и јас сме решени да одиме напред брзо за да испорачаме поедноставна и пофокусирана банка изградена околу потребите на клиентите“, пренесува СЕЕбиз.