САД предупредува дека Русија се спрема да тестира моќно нуклеарно торпедо


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


САД во последните неколку недели будно ги набљудуваат руските поморски бродови како се подготвуваат за можно тестирање на ново торпедо на нуклеарен погон, рекол висок американски функционер за Си-ен-ен.

Меѓу пловилата што учествувале во подготовките бил и Белгород, подморница со крстосувачки ракети модифицирана за специјални операции способни за лансирање на торпедото Посејдон.

Минатата недела биле забележани бродови како ја напуштаат зоната за тестирање во Арктичко Море и се враќаат во пристаништето без да го спроведат тестот. САД веруваат дека Русите можеби наишле на технички тешкотии.

„Ова може да се гледа како дел од пошироката слика и неодамнешната воена практика на Русија за испраќање лошо обучени и недоволно опремени војници во Украина“, рекол западниот дипломат за Си-ен-ен. „Руската воена индустрија минува низ тешки времиња, а можеме да видиме и дека западните санкции за високотехнолошките воени стоки имаат ефект и мора да продолжат.“

Американските власти рекоа дека Русија може повторно да се обиде да го тестира торпедото. Торпедото Посејдон е подводно возило без екипаж со нуклеарен погон, кое може да носи и конвенционална и нуклеарна муниција. Неговиот нуклеарен погонски систем му дава речиси неограничен опсег.

САД не веруваат дека каков било тест би вклучувал детонирање нуклеарна направа.