Руското воено присуство и понатаму се шири околу Украина – сателитски снимки

Си-ен-ен пренесува дека руските сили се преселиле во Белорусија во последните две недели. Руското и белоруското министерство за одбрана соопштија дека распоредувањето е пред големата воена вежба овој месец,

Снимките ги собрала и анализирала компанијата Максар.

Во дополнителната белешка, Максар наведува дека распоредувањето „одразува зголемено ниво на активност и спремност“.

Максар и други добавувачи на сателитски снимки соопштија дека забележале проширување на постоечките руски воени полигони и гарнизони во круг од околу 250 километри од украинската граница во последните неколку месеци.

Некои се на неколку километри од границата.

Максар соопшти дека најновите фотографии покажуваат нова фаза на руските активности.

Се наведува дека претходно „во повеќето случаи се забележани неколку војници или нови единици за сместување на дополнителен персонал во близина на распоредувањето, што сугерира дека некои од единиците можеби биле однапред позиционирани или распоредени понапред“.

„Во текот на последните недели се забележани неколку нови значајни воени распоредувања во Белорусија“, соопшти Максар.

Исто така, војнички шатори/засолништа за персонал се видени на речиси сите локации на разместување во Белорусија, на Крим и во Западна Русија, што сугерира дека единиците сега се во придружба на трупи и дека ја зголемиле својата вкупна спремност.

Максар ги споредил фотографиите од септември и крајот на јануари од истиот воен камп во Новоозерн на Крим. Сликите покажуваат значително зголемување на активностите, со зголемување на површината на шаторите.

Тоа имплицира дека кампот е спремен да прими трупи, иако засега нема докази за пристигнување на трупите.

Максар наведува дека „локална воена обука (вклучувајќи артилерија со боево пукање и обука за маневар) е забележана во тек на бројни полигони за обука“.

На снимката се гледаат ударните кратери на два полигони во Русија – Погоново и Персијановски. Персијановски е оддалечен околу 50 километри од украинската граница. Погоново е оддалечено околу 220 километри од границата.

Конрад Музика, одбранбен аналитичар кој се фокусира на Русија и Белорусија во консултантска компанија за воздухопловство и одбрана, кажа дека верува дека сега има меѓу 74 и 76 руски баталјонски тактички групи (БТГ) кои се наоѓаат околу Украина.

Тактичките групи на баталјоните обично се состојат од околу 1.000 војници, заедно со единиците за поддршка.

Музика вели дека Русија од првата недела на јануари ги преместува своите сили од Источниот воен округ, илјадници километри далеку во Сибир, во западна Русија и Белорусија.

„Големината на ова распоредување е значителна, можеби дури 15-20 баталјонски тактички групи“, проценува Музика.

Тој вели дека руските копнени сили распоредиле единици кои вклучуваат балистички ракети со краток дострел Искандер во Белорусија и делови од Русија во близина на Украина. Проценува дека во близина на Украина има најмалку 48 лансери.

Додека руските капацитети и движења често можат да се набљудуваат, намерите на Кремљ многу тешко може да се прочитаат, пишува Си-ен-ен.