Руското МНР соопшти дека Русија го напушта Советот на Европа

Русија повеќе нема да учествува во Советот на Европа, соопштија од Министерство за надворешни работи на Русија, пренесува ТАСС.

Во соопштението на Министерството се наведува дека земјите од НАТО и Европската унија го поткопуваат европското тело дизајнирано да ги поддржува човековите права, владеењето на правото и демократијата.

Советот на Европа на 25 февруари одлучи да го суспендира учеството на руските дипломати и претставници во главните тела на паневропската организација, а одлуката стапи на сила веднаш, како одговор на руската вооружена инвазија на Украина.

„Во согласност со Статутот на Советот на Европа, Комитетот на министри одлучи да го суспендира правото на претставување на Руската Федерација во Комитетот на министри и Парламентарното собрание, со непосреден ефект, како резултат на вооружениот напад на Руската Федерација. за Украина“, се вели во соопштението.

Одлуката значеше дека Русија останува членка на Советот на Европа бидејќи „суспензијата не е конечна, туку привремена мерка, оставајќи ги отворените каналите за комуникација“.

Советот на Европа ја повика земјата „веднаш“ да го прекине „масакрот“ во Украина. Советот на Европа има 47 земји-членки, вклучувајќи ги Русија и Украина. Советот ја санкционираше Русија во 2014 година по анексијата на Крим.