Психолозите откриваат дека со облеката може да влијаете на чувството за емпатија

Во удобна облека покрај што добро се чувствуате, таа делува на интересен начин на кој луѓето ве гледаат.

Поради облеката која не открива премногу, луѓето повеќе сочувствуаат со жените. Од друга страна пак со облека како кратки фустани, штикли и многу шминка буделе многу помалку емпатија и кај мажите и кај жените.

Исто делува кај мажите и жените

Причината за тоа е, како што претпоставуваат психолозите, поради што со минимална облека на нив се гледа како на сексуални објекти. „Резултатите сугерираат дека постои темелен механизам кој ја намалува активноста на мрежата на мозокот, која е задолжена за емпатија“, вели психологот Џорџија Силани. Покрај тоа, за нив се смета и дека се помалку наклонети кон моралот, пренесува ПсиОрг.