Актуелно

Прв пат од макeдонската независност Грција назначи официјален амбасадор во земјава

Македонскиот претседател Стево Пендаровски денеска ги прими акредитивните писма од страна на Димитрис Јанакакис, кој од грчкото министерство за надворешни работи беше унапреден во вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Грција во Македонија, пренесува Мета.

Јанакакис од 2016 година беше шеф на Канцеларијата за врски на Грција во Скопје, а со овој чин тој станува официјален дипломатски претставник, според Преспанскиот договор.

„Изразувајќи задоволство од отворањето на ново поглавје во односите меѓу двете држави со значителен потенцијал за нивно натамошно збогатување и унапредување, претседателот Пендаровски истакна дека овој чекор се должи, пред сè, на посветеноста на двете држави кон градењето добрососедска политика заснована врз принципите на меѓусебна доверба и транспарентност“, се вели во соопштението од Кабинетот на шефот на државата.

Претседателот Пендаровски изразил очекување дека фокусот на понатамошната соработка ќе биде во унапредувањето на, веќе, добрата економска состојба.

To Top