Пред ОЈО почна протестот за ослободување на активистската Ристеска, како и легализацијата на канабисот за лична употреба!


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Пред ОЈО попладнево почна простестот организиран од здружението „Билка“, кое се противи со одлуката на приствор за активистката која се залага за легализација на канабисот, Моника Ристеска.

На Ристеска вчера судот и одреди притвор во времетраење од дена. Здружението вели, дека по оваа одлука ќе бара ослободување од притвор за Ристеска, како и легализација на конопот за лична употреба.

Откако беше направен претрес во нејзиниот дом, Моника беше приведена за поседување на грама коноп и масло од истиот.

„Луѓето кои се залагаат за декриминализација на коноп за лична и медицинска употреба не смеат да ги полнат затворите, туку државата треба да ги чуе нивните аргументи и заедно со нив да изготви поповолни законски решенија, стои во повикот за протестот.