Православните верници ширум светот го чествуваат најголемиот христијански празник Велигден


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Православните верници денеска го слават Велигден според Јулијанскиот календар – воскресение Христово, најважниот и најголем христијански празник.

Православните верници денеска го слават Велигден според Јулијанскиот календар – воскресението на Исус Христос, најважниот христијански празник.

Велигден, заедно со Божиќ, е еден од двата најголеми христијански празници.

Велигден е празник кој го слави враќањето на Исус во живот – воскресението.

Според христијанското верување, тоа се случило на третиот ден по неговата смрт, вклучувајќи го и денот на неговата смрт, т.е. првата недела по Велики петок. Тоа е менлив празник. За источните христијани, Велигден може да се падне најрано на 4 април и најдоцна на 8 мај, а за западните христијани секогаш е помеѓу 22 март и 25 април.