Славни

Правела спортивно на тоа што ќе и речат докторите, па живеела 122 години!

Жан Калмен од Франција имала 122 години и пет месеци кога починала во август 1997 година. Тогаш добила официјална титула за најстра личност која некогаш постоела.

Тајната на својата долговечност, како што некогаш зборуваше, му ја должи на спротивното од тоа што и зборувале докторите.

Жан пушела, пиела алкохол, најмногу црвено вино, јадела слатки и црвено месо. За доручек секогаш пиела шоља до две кафе.

Кога наполнила 111 години станала најстара личност во франција, а со 113 година била најстара на светот. Со своите 114 години стана најстара личност која се појавила на филм, благодарејќи на малата уога во филмот „Винсент и ја“ од 1990 година.

Кога наполнила 116 години станала прва личност која е забележано дека ги доживеала тие години, а со 120 години објавила и музички албум наречен „Љубовни времиња“.

На 122 години ја добила титулата за најстара личност во светот.

Често јадела јунешко, оброците и биле зачинети и јаки, а после ручекот знаела да запали цигара и да се напише неколку чаши алкохол.

Кога наполнила 85 години почнала да се буди во 6:45 секое утро и да кажува молитва. Додека седела во фотељата, правела вежби, а потоа се туширала и се мачкала со маслиново масло.

Умрела во август 1997 година, скоро слепа, но со оглед на годините кои ги доживеала, била релативно здрава.

To Top