Поради пад на откупните цени на зелките, штрајк на земјоделците од Муртино


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Незадоволни од манипулациите од страна на трговците и падот на откупните цени на зелките, земјоделците од Муртино го изразија својот револт преку штрајк и блокади.

Звукот на селската камбана во Муртино ги мобилизраше земјоделците од ова село. Откупната цена на зелката од 30 паднала на 25 денари за килограм. Се собраа сред село за да протестираат оти трговците манипулирале со откупните цени.

Производителите на зелка од Муртино во знак на револ го блокираа пристапот на еден откупен пункт. Тврдат дека откупувачите не се придржувале кон договоренот откупната цена до Велигден да биде 30 денари за килограм.

Откупувачите не сакаа јавно да кажат зошто паѓа откупната цена на пролетната зелка, но истакнуваат дека работат согласно принципите на пазарната економија. Немало голема побарувачка од странските пазари за да се одржува половина евро по килограм. Дел од нив најавија дека во наредниве денови нема да вршат откупш оти немало интерес од странските партнери.