Актуелно

Пахор: Македонија и БиХ што поскоро да бидат примени во НАТО

Македонија и БиХ што поскоро треба да влезат во НАТО, а од проширувањето во регионот исклучок е Србија, која „се потпира на безбедносната“ политика на Москва.

Ова е оценка на претседателот на Словенија Борут Пахор, изнесена на меѓународниот форум 2BS(To Be Secure), што се одржува во Будва.

Тој од форумот посветен на прашањата од глобалната безбедност, ја повика Европската Унија(ЕУ) да стори сè за регионот да не стане повторно безбедносен проблем.

Според него, односите во регионот се влошени, а проширувањето на ЕУ нема да оди брзо.

To Top