Ова се првите фази: Што се случува со телото по смртта?!

Секојдневно на илјада луѓе умира по еден човек. Тоа е 55,3 милиони луѓе годишно, или речиси двајца во секунда. Погребувањето на мртвите датира до 200 илјади години наназад, а околу половина луѓе на светот веруваат во живот по смртта, пишува BuzzFeed.

Постои низа природни процеси до кои се доаѓа откако умреме бидејќи без презервација телото брзо влегува во фаза на распаѓање.

Еве како тече целокупниот процес

Првата секунда по смртта:

Мозокот престанува со работа. Настапува Алгор мортис или мртовечко ладење намалување на телесната температура по смртта.

Првата минута по смртта:

Кечиите во организмот почнуваат да умираат поради недостаток на кислород и така започнува процесот на распаѓање.

Првиот час по смртта:

Калциумот се собира во мускулите, што предизвикува нивно затегнуваее и мртовечка вкочанетост, а таа појава се нарекува Ригор мортис и трае отприлика 36 часа. Мускулите се опуштаат, што може да предизвика отпуштање на преостанатата урина во организмот. Кожата поради сушење се собира, па на прв поглед може да изгледа како косата и ноктите да растат.Гравитацијата ја повлекува сета крв, па кожата почнува да бледее.

Првиот ден по смртта:

Деловите од телото попримуваат зелена боја, а причината е почетокот на распаѓањето. Имено, цревата на починатите се полни со бактерии кои продолжуваат да живеат и по смртта. Тие најнапред ги јадат црвите, а потоа се прошируваат кон остатокот на телото. Телото се ослободува од хемикалии, па доаѓа до појава на непријатен мирис. Телото на мртвите по четири дена се наддувува поради гасовите и течностите кои настануваат по распаѓањето.

Првата недела по смртта:

Црвите почнуваат да го јадат телото, а можат да разградат дури 60% од површината за само неколку недели. Кожата попримува виолетова боја, а потоа и црна- поради бактериите кои ги вари телото. Кога почнува да испаѓа, а поради мускулите кои се опуштиле исчезнуваат и борите.

Првиот месец по смртта:

По пропаѓањето на органите, од телото останува скелетот. Ако лешот е оставен на температура од околу 10 степени, за процесот на потполно распаѓање се потребни 30тина дена.