Ова се клучни грешки кои ги правите за време на вежбање планк

планк

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Планк би требало да биде една едноставна, супер ефикасна вежба, но многу луѓе ги прават овие основни грешки.

1. Рамената не се во иста висина со рачните зглобови

„Ова е многу честа грешка, бидејќи оваа поза може да предизвика премногу тежина на зглобовите, така што нема да добиете ефект на зајакнување на стабилноста што треба да ја добиете со оваа вежба “, рече Кортни Аронсон, инструктор за јога од Чикаго.

2. Стомакот премногу ви виси

Проблемот со пуштен стомак за време на вежбањето го заблежа Хајди Џонс, основач и тренер на SquadWOD, и таа призна дека тоа исто така се случува кога нејзиното тело е премногу уморно за да ја издржи целата вежба во строго рамна положба.

3. Рамената се превисоко, скоро до ушите

“Сфаќаме дека понекогаш е убаво да се опуштите, но не е добро ако правиш планк со горниот дел од твоето тело што паѓа. Јас често ги гледам луѓето во средината на вежбата толку многу што нивните раменици буквално стигнуваат до ушите и положбата на вратот станува лоша дури и за гледање“ истакна Кети Кендал, тренер на Центарот за Њујорк Брик во Њујорк.

4. Го правите предолго

“Подобро и поефикасно е да го сториме тоа 30 секунди, но правилно, на вистинска позиција“ вели Остен Лопез.