Актуелно

Од денес во 16 часот Македонија прв пат во колективен 61-часовен карантин

Од денес, во 16 часот, во Македонија на сила стапува првата целосна викенд забрана за движење на граѓаните која ќе трае цел викенд плус по неколку часа од денешниот петок и следнио понеделник, или вкупно 61 час.

Согласно одлуката на Владата, а со цел спречување на ширење на коронавирусот, полицискиот час во текот на работните денови почнува од 16 до 5 часот, додека за време на викендите на граѓаните им е целосно забрането движењето.

„Исклучоците важат за вработените лица во МВР, припадниците на Агенцијата за национална безбедност, Министерството за здравство, Министерството за одбрана, противпожарните територијални единици, Царинската управа, земјоделските лица и фармери кои работат и се движат во атарот на руралните средини и оние кои одгледуваат раноградинарски култури и имаат неодложни активности за одгледување на истите во овој период, млеко производителите, како и другите лица и институиции опфатени во исклучоците за овие мерки и забрани“, соопшти Владата.

„Знам дека е тешко и доаѓаат и верски празници, но ова е период во кој мора сите со почитување на мерките да инвестираме во сопственото, но и во колективното јавно здравје. И за време на верските празници кои се пред нас, ќе важи целосна рестрикција во движењето“, изјави Филипче на вчерашната прес-конференција.

Advertisements
To Top