Нов земјотрес со епицентар на 18 километри од Битола регистриран попладнево

Во текот на денешниот ден, во попладневните часови беше регистриран нов земјотрес со епицентар на 18 километри од Битола со јачина од 3,1 степени по Рихтер. Потресот бил на длабочина од еден километар, објави Европскиот медитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ).

Синоќа како резултат на посилни земјотреси во регионот Лерин, Грција, во Битола беа забележани распукани внатрешни и надворешни ѕидови на објекти, поради што општината одлучи да побара помош и од Владата за санирање на штетите од земјотресот.

Во текот на денешниот ден повторно имаше земјотреси во Лерин, Грција.