Нов потрес во банкарскиот сектор: Голдман Сакс отпушти стотици директори


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Очигледно ниту најголемите инвестициски банки не останаа имуни на кризата и под притисок отпуштаат сè повеќе вработени од своите редови.

Goldman Sachs почна да отпушта извршни директори ширум светот, а поради падот на бизнисот, планираат сериозно да го намалат бројот на вработени.

Работата може да изгуби околу 125 директори, иако сè уште не се именувани сите отпуштања.

Овие масовни отпуштања се само дел од огромните заштеди на банката, која за помалку од една година мина низ најмалку три круга отпуштања. Имено, Голдман Сакс и другите банки го зголемија бројот на вработени во 2020 и 2021 година во услови на нагло зголемување на спојувањата и преземањата и првичните јавни понуди, а сега се борат со падот на надоместоците поради намалениот обем на работа.

И JP Morgan Chase отпушта банкари бидејќи бизнисот забавува, додека Citigroup отпушти стотици вработени оваа година и, наводно, планира да го стори тоа со уште 5.000 до крајот на вториот квартал – и тие масовни отпуштања ќе бидат главно во инвестициското банкарство и тргување, според Bloomberg News.

Претходно овој месец медиумите објавија дека повеќе од 11.000 банкарски работни места најверојатно ќе бидат укинати оваа година. Приходите на инвестициските банки во првиот квартал паднаа за 22 отсто на годишна основа, што резултираше со најслаби резултати во првиот квартал од 2016 година, покажуваат податоците на Refinitiv.

Банките останаа со премногу вработени и премалку вработувања по остриот пад на активноста на пазарите на капитал минатата година, додека годината претходно достигна рекордно ниво. На крајот на првиот квартал, петте банки кои доминираат на Волстрит – JP Morgan, Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs и Citi – заедно вработија рекордни 882.000 луѓе на глобално ниво. Споредено со крајот на март 2020 година, ова е зголемување за повеќе од 100.000 вработени. Но, се чини дека тие ќе мора да се прилагодат на попредизвикувачката и понеизвесна средина во 2023 година.