Нов едноставен тест кој ќе открие рак на јајниците

Нов едноставен тест кој ќе открие рак на јајниците

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Ракот на јајниците е втор најчест гинеколошки карцином, по ракот на дојката.

Просечната возраст на појава на болеста е 63 години, додека веројатноста дека жената ќе биде зафатена во текот на нејзиниот живот е 1,4%. Сепак, новиот едноставен тест нуди надеж за негова превенција и лекување.

Конкретно, истражувачите од Универзитетот во Вирџинија ја објавија својата релевантна студија во Journal of the American Chemical Society, според која едноставен тест на урина ќе помогне да се открие ракот на јајниците, дури и во рана фаза.

Целта на истражувачите е медицинските работници да ги користат овие информации, заедно со тестовите на крвта, трансвагиналниот ултразвук и семејната историја, за да обезбедат рано откривање, дијагноза и третман на рак на јајниците.

„Нема скрининг тестови кои се корисни или достапни за рак на јајниците“, забележуваат истражувачите. „Поради ова, повеќето жени со рак на јајчник се дијагностицираат во напредна фаза, кога се појавуваат симптоми. Овој тест е исклучително ветувачки, бидејќи сè што може да ги зголеми нашите шанси за откривање на рак во рана фаза, несомнено ќе ги подобри шансите за лекување на жените со рак на јајниците“.

Пептиди и рак на јајниците

Во нашата урина има илјадници ситни честички, наречени пептиди, но сепак постојат специфични пептиди кои сигнализираат за рак на јајниците. Во моментов, најчесто користените техники не се секогаш едноставни или исплатливи за откривање на молекули поврзани со рак на јајниците.

Истражувачите работеа на нов пристап за кој велат дека би можел да ги детектира овие пептиди поефикасно и попрецизно користејќи технологија на нанопори, која има способност да открие повеќе пептиди. Сензорот за нанопор вклучува минување на молекули низ мали пори (нанопори) и мерење на промените во електричната струја или други својства додека се движат молекулите.

Истражувачите идентификувале и анализирале 13 пептиди, вклучувајќи ги и оние добиени од гликопротеин а-2 богат со леуцин (сигурен извор на LRG-1), познат биомаркер во урината на жени со рак на јајниците.

Според истражувачите, тие сега знаат како изгледаат моделите на пептиди и како тие можат да се користат за откривање на рак на јајниците во раните фази од сегашните тестови.

„Науката зад ова е фасцинантна и изгледа ветувачка како начин за потенцијално откривање на рак на јајниците преку урината“, истакнуваат научниците.

„Овие наоди даваат надеж за пациентите и здравствените работници, бидејќи покажуваат дека научната заедница постојано се стреми да ги подобри резултатите за гинеколошките карциноми. Крајната цел секогаш ќе биде да се спречи ракот пред да се развие, но ако не можеме да го направиме тоа, раната дијагноза може директно да се претвори во поефективен третман“.