Не постои посилна врска од онаа помеѓу мајка и ќерка

мајка и ќерка

Ако сте жена, свесни сте дека врската со мајката во текот на животот проминува низ падови и успони. Но најверојатно нема да негирате дека врската помеѓу мајка и ќерка е посебна.

Ако мислевте дека љубовта помеѓу родителите и децата е идентична, научниците ќе ве убедат во спротивното. Тие тврдат дека најселна врска е онаа помеѓу мајка и ќерка.

Резултати од истражувањето

Според истражувањето кое го објави списанието The Journal of Neuroscience, односот помеѓу мајките и ќерките е посебен. Тоа го потврдиле група истражувачи.

Се работи за тоа што истражувањето докажува порематувањата во расположение, се пренесуваат од мајка на ќерка. Истражувањето е направено врз 35 здрави семејства. Интересно е тоа што мајките и ќерките имале слична структура на мозокот во делот на емоции.

„Таа врска значајно е појака во однос на онаа помеѓу мајка и син“, објаснуваат истражувачите. Мајките и ќерките имаат поголеми шанси за разбирање, и емоциите ги сфаќаат исто.

Сетете се на тоа кога мајките ќе започнат со добронамерни совети, немојте одма да ги одбиете, барем слушнете ги.