Актуелно

МВР ги предупредува македонските граѓани за измама што се шири за наводна нова дигитална криптовалута

Македонски граѓани се мета на наводна кампања во која лица преку социјалните мрежи или директно на приватните е-меил адреси испраќаат линкови до лажна интернет страница со ветување за лесна и брза заработка преку купување на „новата дигитална криптовалута“ во Кина, предупредуваат од Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при МВР.

Откако лицата ќе се регистрираат и ги остават нивните лични податоци, во рок од неколку минути непознати лица ги контактираат преку телефон со цел да ги убедат дека треба што е можно побрзо да се инвестира во новата кинеска крипто валута бидејќи цената расте секој момент.

Од страна на СККДФ беа направени проверки на веб страната и за истата е утврдено дека како регистрант се јавува лицето Vasyl Dymarev од Русија.

Текстовите и статиите на интернет страната се убедливо напишани а со цел граѓаните да поверуваат на нивната веродостојност и постапката им е добро разработена, почетната сума која ја бараат за инвестиција е 250$, но во понатамошната комуникација се обидуваат да изнудат и поголеми парични средства.

МВР апелира граѓаните и правните субјекти да не отвараат сомнителни линкови и прикачени документи во прилог на пораки што не доаѓаат од верификувани и за нив познати испраќачи, да не наседнуваат на измами од ваков тип и правните субјекти да превземат соодветни мерки за заштита на нивните компјутерски системи од потенцијален малициозен софтвер согласно нивните интерни процедури за сајбер безбедност. тип

Advertisements
To Top