Митрополит Киприан: Комисијата на БПЦ работи на македонското црковно прашање


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Комисијата што беше формирана од Синодот на Бугарската православна црква за решавање на статусот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, продолжува со својата работа, изјави Старозагорскиот митрополит Киприан, пренесува БГНЕС.

Кон крајот на 2017 година, МПЦ – ОА побара од Бугарската православна црква помош во решавањето на нејзиниот канонски статус и таа да биде нејзина мајка црква. На крајот на ноември Синодот на БПЦ формираше посебна комисија за регулирање на статусот на МПЦ, предводена од митрополитот Киприан.

„Постои комисија која се уште не се изјаснила за прашањето. Кога ќе има став на комисијата, тој ќе биде разгледан од Светиот синод на БПЦ и постапката ќе продолжи како што треба“, вели митрополитот Киприан, додавајќи дека комисијата во моментов работи на случајот.