Макрон до Лукашенко: „Седи си мирен, да не си имаш проблеми“


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Претседателот на Франција, Емануел Макрон, во интервју за францускиот ТВ канал „Франс2″ изјави дека неговиот белоруски колега, Александар Лукашенко, ќе се соочи со проблеми во сопствената земја доколку навлезе подлабоко во војната во Украина, на страната на Русија.

– Доколку претседателот Лукашенко одлучи повеќе да се вклучи во оваа војна, тоа ќе го направи спротивно на советите на голем дел од својот народ – рече Макрон за „Франс 2″.

На 24 февруари 2022 година, руските трупи ја нападнаа Украина, меѓу другото, од територијата на Белорусија, долгогодишен сојузник на Русија.