Лондонското социјално е строго: Поради банална причина социјална работничка одзела дете од мајка


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Службеничка од службата за социјални случаи во Лондон обвини една мајка лондончанка дека на своето дете не сакала да му купила сладолед, па момчето било одземено од мајката.

Првостепениот суд ги прифатил барањата на социјалната работничка, и детето привремено било сместено во старателско семејство. Апелацискиот судија Мостин добил извештај од социјалната работничка на дури 44 страници, и по разгледување на случајот го вратил момчето на неговата биолошка мајка оценувајќи ги наводите на социјалната работничка како лоши и безначајни.

„Мајката во тие 44 страници е воглавно критикувана, но недостасуваат докази и конкретни примери за недостаток на грижа кон детето. Ја замоливме социјалната работничка да го наведе најдобриот пример за запоставувањето на потребите на детето од страна на мајката, на што службеничката одговори дека мајката не му посветувала доволно време на момчето и дека во една прилика не сакала да го одведе на сладолед“, гласи образложението на судот.