Колумна: 1 Мај нека си остане симбол на добрата скара


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Први Мај, Чикаго 1886 година, први протестираат луѓето кои себеси се нарекуваат ’анархисти’. Иницирани од делата на Карл Маркс, кој отворено повикува на насилство и физичка деструкција (т.н ’револуција’) демонстрантите го претвораат Чикаго во вистински пекол.

Првичниот исхот од таквото насилие, кое продолжува со месеци, е комплетна преселба на тешката индустрија од Чикаго во соседен Детроит. На крајот во Чикаго се јавува огромна маса на невработени, и организиран криминал кој својата кулуминација ја доживува 3-4 децении подоцна.

Премолчената амнестија кон на ваквите факти од Први Мај навистина создаде празник, додека комплетната деструкција врз чикашката индустрија е прогласена за позитивен настан. Ваквото изобличување на историските факти понатаму се префрла и врз одредени личности, кои беа извршители на најголемите злосторства исто така иницирани од деструктивните идеи на Карл Маркс.

Ленин, Мао, Че Гевара, Јосип Броз, и тн. ова се личности чии слики се редовно присутни при прославувањето на Први Мај ширум светот. Тоа се луѓе кои извршиле егзекуција врз милиони луѓе без никакво судење, со едноставно објаснување дека таквите луѓе се припадници на класа која не треба да постои. Слично како и објаснувањето на Хитлер за Евреите.

Позитивното вреднување на настаните од Први Мај најнапред има тоталитарна позадина, и неговото прославување денес е антицивилизациски чин.

Она што социјалистите го нарекуваат „работнички права“ фактички подразбира рушење на пазарната вредност на работната сила и промоција на т.н „теорија на вишок на вредност“ измислена од Карл Маркс. Токму во нејзино име комунизмот направи пустош во земјите во кои владееше.

Во западните земји, синдикалните јуришници имаат голема заслуга за преселбата на инвеститорите од Запад на Исток.

Целокупната текстилна и електронска индустрија на Европа се пресели во Кина. Таму нема штрајкови, како што е тоа редовен случај со Франција, Германија, или во последно време Грција. Кина е денес најјасниот пример кој потврдува дека животниот стандард на луѓето се зголемува со работа, а не со политичко-социјални комбинаторики.

Додека кинескиот политички систем остана комунистички, економскиот беше преуреден во стилот на класичниот капитализам. Затоа западниот капитал се чувствува толку сигурен во Кина, и затоа кинезите го живеат највисокиот животен стандард во својата историја. Се друго е спинување, исто како и фактите за Први Мај.

Што се однесува до Македонија, не би се сложил дека сме го напуштиле социјализмот како економски систем. Македонија се уште е социјална држава дефинирана дури и во самиот устав. Капиталот сеуште ја нема потребната општествена доминација, туку тоа го прави политиката. Социјалната политика се уште е најголемата ставка во државниот буџет, додека пак државата сеуште е најголемиот работодавец.

На ваквите проблеми, надоврзете ги и супер-строгите регулативи. Државата сеуште ја регулира должината на работното време, се уште е задолжително плаќањето на социјалното и здравственото осигурување, итн.

Со други зборови, Македонија и понатаму останува неатрактивна за странскиот капитал. Од тие причини имаме огромна невработеност и евтина работна рака, која никогаш нема да поскапи преку штрајкови, протести, демонстрации и сл.

Социјалната политика мора да исчезне од нашето општество, eднаш засекогаш. Само на тој начин Македонија ќе стане атрактивна за странскиот капитал, само на тој начин ќе дојде до поскапување на македонскиот труд, а со самото тоа и до зголемување на животниот стандард.

На Македонија и се потребни про-капиталистички реформи, а не социјални протести.
Први Мај, никогаш повеќе да не му се случи на човештвото!

Но бидејки е сепак неработен ден, искористете го најубаво што можете. Видете се со вашите пријатели, роднини, со луѓето кои нешто ви значат. Имајте убави мигови, пријатна атмосфера и недозволувајте да ве претворат во идеолошко стампедо.

Пишува: Виктор Трифуновски, претседател на Либертаријански клуб Атлас