Авто мото

Кога е ладно имате проблем со рикверц? Тоа е веќе минато!

рикверц

Во случај на ниски температури се отежнува ставањето на менувачот во рикверц. Поместувањето на потполно ладно возило во зимските месеци е попречено со движењето да менувачот.

Но експертите ни презентираа совет вреден богатство.

При ниски температури, кога се зголемува вискозноста на маслото во менувачот се отежнува неговата работа, а посебно кога треба да го ставите во рикверц. Тогаш може да дојде до запнување на рачката и неможност за функционирање.

Експертите го нудат следниот совет:

Кога ќе го стартувате ладниот мотор, почекајте 10 – 20 секунди, па потоа лесно стегнете го кумплугот до крај, ставете го менувачот во трета брзина, па повлечете во четврта, по повторете ја истата постапка уште еднаш. Во третиот чекор, рачката повлечете ја во рикверц, а така не би требало да има проблем.

To Top