Ќе продолжат со изградба автопатите кои ги гради кинеската компанија Синохидро


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев оствари средба со aмбасадорката на Народна Република Кина, Јин Ликсиан. Соговорниците разговараа за економската соработка помеѓу двете земји, констатирано е добро ниво и потенцијал за понатамошно интензивирање на соработката.

„Народна Република Кина е земја со најголем номинален бруто домашен производ во светот, една од најголемите и најбрзо растечките економии и потенцијалот за меѓусебна соработка е огромен. Радува податокот дека извозот од Република Македонија кон Кина е речиси двојно зголемен изминатава година, со што е намален трговскиот дефицит, но тој се уште е висок. Како мала економија ќе продолжиме да наоѓаме решенија, производите и услугите на македонските компани да се пласираат на кинескиот пазар, кој е со неограничен потенцијал за соработка“, истакна Анѓушев.

Тема на разговор беа и двете делници на автопатишта кои ги изведува кинеската компанија Синохидро и се финансирани со заемот од кинеската Ексим банка.

„Инфраструктурните проекти се од особена важност за унапредување на конкурентноста на македонските компании и Владата ќе се посвети на реализација на вакви проекти. Со Законот за изменување и дополнување на Законот за реализација на инфраструктурни проекти за изградба на автопатите меѓу Миладиновци и Штип и на Кичево и Охрид, се надминаа проблемите и изнајдовме компромисно решение коешто ќе овозможи продолжување и комплетирање на започнатите работи. Делниците се важни за компаниите во источниот и западниот дел на Македонија заради поквалитетен, побрз и побезбеден транспорт на луѓе и стоки. Компаниите ќе бидат поконкурентни, со што ќе се придонесе до локален и регионален економски развој, но и раст на економијата на државата“, потенцираше вицепремиерот.